Šumski med


Mnogi verovatno da i ne znaju šta je medljikovac ili šumski med? Najkraće rečeno, to je med koji nije od nektara, već od medljike ili medne rose. Možda zvuči malo čudno, ali je istinito.

Opšte je poznato da pčele za pravljenje meda sakupljaju nektar s cveća, a manje se zna da one sabiraju i druge slatke sokove. Takav je medljikovac, med koji nije od nektara, sem ako nije pomešan s njim. "Sirovina" za medljikovac je medljika, medna rosa ili mana, koja je slična srži drveta.

Ona se pojavljuje na lišćarima i četinarima s obe strane listova i iglica u vidu rose, najčešće u vreme kada su hladne noći a topla jutra. Može biti i posledica delovanja lisnih vašiju, ali i drugih insekata. Medjutim, četinari mogu da daju velike količine medljike i bez insekata. Za vreme njenog lučenja važno je da u vazduhu ima dovoljno vlage, u protivnom ispari voda iz tog soka i od medljike lišće ostane kao lakirano, pa pčele ne mogu da je iskoriste. Prema tome, za lučenje medljike i mogućnost pčela da je sakupljaju potrebne su odgovarajuće klimatske prilike, koje mogu biti različite u pojedinim područjima.

Sada sledi pitanje kakav je hemijski sastav medljikovca u odnosu na med od nektara? Za razliku od cvetnog meda, medljikovac ima povećanu količinu saharoze, dekstrina, mineralnih materija (pepela) i smanjen sadržaj invertnog šećera (glukoze i fruktoze nastalih usled razlaganja saharoze), jer u osnovnom soku ne sadrži fermente kao nektar. Inače, medljikovac od četinara sadrži 4-10% dekstrina. Usled prisustva nesvarljivih i za organizam pčele otrovnih materija (dekstrini, belančevine, mineralne soli), nije dobar za prezimljavanje pčela.

#Med #šumskimed

 Isporuka

Besplatna isporuka za Beograd u roku od 48h. Rok isporuke

za personalizovane porudžbine do 10 radnih dana.

Troškovi isporuke za ostale gradove prema cenovniku:

Troškovi i rokovi isporuke.
 

2015 - 2020 © B Honey, Београд

  • B Honey Facebook
  • Grey Instagram Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey YouTube Icon