Pčelarska muka zvana VOSAK!


U pčelarenju ima nekoliko poslova koje svaki pčelar želi nekako da izbegne. Jedan od takvih je svakako topljenje potamnelog voska (saća) sa izrezivanjem iz okvira ili bez toga. To je potpuno razumljivo jer se u slučaju izrezivanja saća iz okvira radi o napornom i prilično prljavom poslu. Zatim sledi topljenje u topionicima raznih oblika i načina topljenja.

Vosak

Da krenemo redom.

Sunčani topionik je ubedljivo najjenostavniji, najjeftiniji i najčistiji uređaj za topljenje voska. Tu nema dileme, navedeni posao se obavlja lako i čisto.

Sunčani topionik

Nažalost, kod ovog načina dobijanja čistog voska postoji i nekoliko bitnih ograničavajućih faktora. To pre svega kapacitet, odnosno broj okvira koji se u jednoj šarži može ubaciti u topionik. Uglavnom je to jedan okvir, manji broj pčelara ima topionik u koji se mogu postaviti dva okvira, a veoma retki su topionici gde se može istovremeno topiti više okvira. Drugi mnogo veći, ograničavajući faktor je vreme topljenja (godišnje doba) koje u potpunosti zavisi od broja sunčanih dana. Onda kada bi pčelaru odgovaralo da se topi vosak, a to je u rano proleće ili kasnu jesen, sunčanih sati ima manje a temperatura vazduha je niža. Pčelari sa manjim brojem košnica su, stoga, prinuđeni da saće za topljenje sačuvaju od voskovog moljca sve dok se ne stvore uslovi za njihovo topljenje. To zahteva dodatan rad i troškove čuvanja do toplih, sunčanih letnjih dana.

Topljenje voska u kazanima uz presovanje kroz slamu ili gustu i jaku tkaninu svakako je najprljaviji način dobijanja voska. Pored isecanja saća iz okvira, zahteva i loženje vatre ispor kazana, presipanje istopljene mase voska i kokona u vreću, prenos do prese, presovanje pa ponovo stavljanje u kotlanku da se još jednom zagreje, pa ponovo pod presu. Mnogo fizičkog rada i prljanja. Nije ni čudo da se ovaj način dobijanja voska masovno napušta. Najbitniji nedostatak ovog načina je da se u voskovarini (droždini) zadržava oko 25% neiseđenog voska. Takvu droždinu za male pare rado otkupljuju pojedinci.

Parni topionik sa presom, s druge strane, omogućava topljenje u svako doba godine, ali zahteva najteži i najprljaviji deo posla - isecanje saća iz okvira. Užičene okvire posle isecanja treba osloboditi ostataka žice, ostrugati vosak i propolis, a saće istopiti uz popriličan utrošak struje za grejanje vode u topioniku. Obično su kapaciteta do 10 izrezanih tabli saća a proces topljenja traje oko 60 minuta. I tu se veoma često dešavaju kvarovi, jer ako pčelar ne naspe dovoljno vode pregore grejači. Osim toga, postoji i velika opasnost da se zbog nepažnje doživi strujni udar, što ove topionike svrstava u opsane alatke.

Parni topionik

Topionik nam omogućava topljenje bez obzira na vreme (baš onda kada nam je to najpotrebnije), ali pored nabrojanih nedostataka ima još jedan problem: u droždini (voskovarini) ostaje do 20% voska koji se prilikom topljenja zadrži u kokonima iz kojih ga je veoma teško izvaditi jer se saće u topionik uglavnom ubacuje u horizontalnom položaju pa se zagrevanjem kokoni napune. I voskovarinu iz ovih topionika pojedinci rado otkupljuju jer se za malo novca dobiju dosta voska.

Savremeni topionik. Najbolji, najekonomičniji, najlakši i najčistiji način topljenja saća je topionik u koji se okviri postavljaju onako kako stoje u košnici (vertikalno). Iz njih vosak slobodnim padom izlazi napolje, curi u posudu u kojoj ima određena kolicičina vode. Ceo postupak podseća na sistem za pečenje rakije, samo je mnogo jednostavniji. Droždina se zadržava u rešetkastoj korpi i posle svake šarže se izbacije zajedno sa okvirima koji ostaju užičeni. Kapacitet im je 20-40 okvira na sat. što ih - pored odsustva prljanja i isecanja - svrstava u veoma jednostavne uređaje koji su, u zavisnosti od materijala od kojeg su napravljeni i načina grejanja, manje-više ekonomični. Donedavno su pravljeni tako da se u jedan deo postavljaju okviri a para se dovodi iz drugog, u kojem se i proizvodi. Najnoviji su pojednostavljeni, pojeftinjuju proces i nema opasnosti od povreda i opekotina.

Pri nabavci je potrebno imati na umu da su topionici napravljeni od rostfraj lima skuplji i manje ekonomični (troše više energije) od onih koji su napravljeni od kotlovskog crnog lima koji ravnomerno provodi toplotu na ceo topionik. Istini za volju rostfraj topionici, onako sjajni, izgledaju lepše ali zar je to potrebno za topljenje voska? Treba napomenuti da se savremeni topionici mogu grejati na drva, struju ili butan-propan gas. Najkvalitetnije i najsigurnije je grejanje na butan-propan gasom jer garantuje istu temperaturu u topioniku (100-115 C) tokom celog procesa topljenja čime je obezbeđen kontinuitet, kapacitet do 40 okvira na sat i dezinfekcija kako voska tako i okvira. Kada se iz ovog topionika izvadi korpa i rostfraj tacna topionik se pretvara u "kazan" u kojem se jednostavno, uz dodatak 1 kg masne sode u 150 litara vode, mogu iskuvati (dezinfikovati) okviri i celi nastavci.

Prečišćavanja voska

Vosak dobijen iz sunčanog topionika, kao što je rečeno, potpuno je čist za dalju upotrebu bilo za izlivanje satnih osnova, pravljenje sveća ili upotrebu u kozmetičke svrhe.

Onaj dobijen iz ostalih navedenih načina obično bude manje ili više zaprljan (sadrži manje ili više čestica nečistoće). Za vreme topljenja preporučuje se da se ispod lule (cevi) iz koje ističe vosak iz uređaja postavi žičana cediljka da se odmah odstrane krupniji komadi nečistoće koju vosak nosi prilikom izlaska iz topionika. Da bi ga prečistili (oprali) potrebno ga je nekoliko puta pretapati, ali tako da mu se obezbedi veoma lagano (dugo) hlađenje, uz napomenu da je potrebno da se u posudu u koju se pretapa naspe vrela voda kako se ne bi stvorila kore (stvrdnut vosak) na donjem delu kalupa koja bi sprečavala primese da se istalože ispod voska.

Pretapa se do željene čistoće (boje) več prema nameni za koju je predviđen. Za pravljenje sveća dovoljno je pretopiti ga dva puta pa sveće neće pucketati priliko sagorevanja.

Teskst preuzet sa www.agrobiznis.biz

#Vosak #Sunčanitopionik #Parnitopionik