15. SABOR PČELARA KOD PETROVCA NA MLAVI: Povećane subvencije za pčelare


BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da su u ovoj godini povećane subvencije za pčelare, dok pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40 odsto.

Kako je saopštilo to ministarstvo, Bogosavljević Bošković je otvarajući 15. Sabor mlavsko -homoljskih pčelara kod Petrovca na Mlavi rekla da pčelari mogu da računaju na veoma snažnu podršku za investicije i nabavku nove opreme za pčelarstvo, poput košnica, centrifuga, sušara za polen, pumpa i punilica za med.

"Takođe, Ministarstvo će nastaviti sa kreditnom podrškom kroz subvencionisanje kamatnih stopa i njihovo snižavanje na prihvatljiv iznos. U narednim godinama planiramo donošenje novih mera podrške u sektoru pčelarstva, kroz izradu Nacionalnog programa za pčelarstvo koji će biti u skladu sa programima podrške koje primenjuju i zemlje članice EU", rekla je ministarka.

Ona je navela da broj pčelara i pčelinjih zajednica kontinuirano raste, da je registrovano je oko 677 hiljada pčelinjih zajednica, koje su u vlasništvu 31 hiljade poljoprivrednih gazdinstava, a da prosečna proizvodnja meda u Srbiji u poslednjih 10 godina iznosi oko 5.5 hiljada tona na godišnjem nivou.

"Srbija ima ogroman potencijal jer je zemlja klimatskih i geografskih različitosti, bogate kulture i tradicije. Homoljski med je ostvario zaštitu i na medjunarodnom nivou, u skladu sa Lisabonskim aranžmanom za zaštitu oznaka porekla i njihovu međunarodnu registraciju", dodala je ona.