Pijace pune falsifikata


Pre kratkog vremena dolazi na štand jedna gospođa sa torbom u kojoj nosi dve tegle "meda" i pita da li može sa mnom da se "konsultuje u vezi sa sadržajem tegle". Vidim tegle su bez etikete, gospođa kaže da ih je kupila na festivalu meda u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu i da je platila 450 dinara po kilogramu.

Otvaram poklopac tegle sa tečnim sadržajem, nema specifičan miris meda. Saznajem da ih je kupila pre dve godine.

Moja preporuka Vam je da ovo, ako već nećete da bacite, kažem gospođi, potrošite u nekim kolačima ali da ga ne jedete i ne sladite čaj. Žena se zahvalila, kupila teglu našeg meda i otišla.

Činjenica je da "poslovni uspeh" proizvođača krivotvorenog meda leži na neznanju kupaca, jer bilo je i slučajeva da prolaznik pored tezge, gde uvek imamo posude za probu svakog meda posebno jer nikad ne otvaramo tegle radi probe, kaže: "Rado bi probao pravi med".

Reakcija se mahom svodi na komentar: "Au, ala je ovo dobro" i završava kupovinom.

Na pijacama ima i pčelara koji svoj med prodaju daleko ispod stvarne cene koštanja, tvrdeći da ako dignu cenu neće prodati ništa. Pokušavam da im obljasnim da ne zagrevaju med da bi bio tečan. Kažu: "tek onda ga niko neće". A zagrevaju ga daleko preko 45 stepeni "da se ne bi ponovo ušećerio".

Činjenica da tako tretiran med nema više onaj pravi ukus njima nije važna, samo da se proda, za ostalo nema veze.

E, za takav med se ne može ni tražiti cena koju zaslužuje pčelinji med bez tretmana.

Samo kako se to uklopi u svakodnevnicu u kojoj je mnogo onih, među kojima ima i pčelara, koji ništa o medu ne znaju?

Zato falsifikatori veoma uspešno koriste neznanje potrošača, svesno ih truju, i ugrožavaju njihov ionako nizak standard prodajući im falsifikat po ceni meda koji, zbog takve situacije na tržištu, ne može da dođe do svoje realne cene koja bi danas morala da bude najmanje 1.200,00 dinara za kilogram.

Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) ali i svim poštenim pčelarima Srbije, uz pomoć Ministarstva zdravlja, ostaje da se izbore za propis koji bi morao konačno odvojiti med od kukolja.

Falsifikat bi morao biti vidno obeležen za razliku od pravog meda a kazne za obilaženje istine (blaži izraz za laganje) morale bi biti drastične.

Moja deviza glasi:

Da bi med, bio Med, mora da bude MED!

tekst preuzet sa www.agrobiznis.biz

#Med

 Isporuka

Besplatna isporuka za Beograd u roku od 48h. Rok isporuke

za personalizovane porudžbine do 10 radnih dana.

Troškovi isporuke za ostale gradove prema cenovniku:

Troškovi i rokovi isporuke.
 

2015 - 2020 © B Honey, Београд

  • B Honey Facebook
  • Grey Instagram Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey YouTube Icon